Er zijn twee soorten teken. Beide soorten zijn familie van spinnen en schorpioenen van de zoölogische phylum Arthropoda (= dieren met gesegmenteerde poten).
Zo zijn er zachte teken (familie Argasidae), welke in Europa met name vogels in huis (huisvogels) te lijf gaan en (eigenlijk maar zelden) mensen, deze soort zuigt alleen ’s nachts voor een paar minuten bloed.
De belangrijkste in Europa en in de rest van de wereld zijn de zogenaamde harde teken (= familie Ixodidae), omdat zij de dragers van de veroorzakers van een aantal belangrijke ziekten zijn, zoals borreliose, verschillende virosis, bacteriose, rickettsiosis maar ook babesiose (heel Europa). Those Ixodid teken (bijvoorbeeld de soort Ixodes ricinus – ook veel voorkomend in Nederland) hebben een levenscyclus van drie fasen: in de eerste fase zijn ze een zespotige larve van ongeveer0,2 mm, in de tweede fase een achtpotige nimf van ongeveer 1,5 mm en in de laatste fase bereikt een volwassen vrouwtje een grootte van zo’n 3,5 mm, het volwassen mannetje wordt maar 2 mm.
Een vrouwtjesteek zuigt bloed in alle stadia van haar leven, en dit duurt zo’n 8 dagen (de mannetjes, voeden zich slechts voor een paar minuten). Na elke ‘voeding’ vallen de larven en nimfen van hun gastheren af en veranderen vervolgens binnen 1-2 maanden van larve tot nimf of van nimf tot volwassene. De vrouwtjes zijn roodachtig van kleur, de mannetjes zijn zwart.
Na het paren op de ‘gastheer’ (de ‘gastheren’ kunnen zowel zoogdieren, vogels als mensen zijn), verlaten de vrouwtjes de ‘gastheer’ en beginnen na ongeveer een maand met het leggen van eitjes, ze hebben namelijk ongeveer een maand nodig om zo’n 3500 tot 4000 eitjes te produceren. Een vrouwtje kan zich op de gastheer tot ongeveer 250 keer met haar lichaamsgewicht vullen en ziet er daardoor uit als een grote aardbei. Afhankelijk van de temperatuur en andere omstandigheden komen de kleine larven uit de eitjes. De levenscyclus van een teek kan 2-3 jaar zijn, omdat voor elke nieuwe levensfase ook weer een nieuwe ‘gastheer’ gevonden moet worden.